Het belang van een goede Yogamat

Het belang van een goede Yogamat

Er zijn veel dingen om rekening mee te houden, vandaar mijn blog over de Yogamat.  Ten eerste is er de ondergrond.  Ideaal is een zachte ondergrond, bv. gras maar dat is niet de plaats waar we het meeste yoga beoefenen, vandaar de noodzaak voor een kwalitatieve mat die je rug,bekken ondersteunt.

  • Een eigen Yogamat is hygiënisch. Of je het wil of niet, bij Yoga zal je af en toe zweten en je verliest huidcellen door de wrijving met de mat. Je eigen Yogamatje hebben is daarom wel zo fijn.
  • Een eigen Yogamat is comfortabel. Je kan precies de Yogamat kiezen die jij wilt. Een dikkere mat is vaak wat zachter en comfortabeler, maar vaak ook iets minder stabiel. Bij een dunnere Yogamat voel je de harde ondergrond wat minder, maar is juist wel weer fijn bij evenwichts- en balansoefeningen. Aan jou de keuze.
  • Het allergrootste voordeel van je eigen Yogamat kopen is dat hij bij jou thuis ligt. Leg hem op een plaats waar je ook yoga kan beoefenen.

Waar moet ik op letten als ik een Yogamat kopen ga?

Dikte en Afmetingen

Ten eerste de dikte.   Hierboven legden we al uit waarom. De gemiddelde dikte van een Yogamat is tussen de 4 mm en 7 mm.  Reisyogamatjes zijn er ook en die hebben een dikte van 2 mm.

Dunnere matten van 4 mm zijn stabieler bij staande oefeningen en balanshoudingen.  Dikkere matjes zijn dan juist weer heel aangenaam bij zittende en liggende houdingen.

Heb je last van je bekken en/of rug, dan zou ik sowieso een dikkere mat van 6/7 mm nemen.  Deze zijn meestal wel duurder.  Heb je al een dunne mat , dan kan je ev. nog een extra dun matje bijkopen om er op te leggen.

Qua lengte heb je niet heel veel keuze. De meeste Yogamatten zijn rond de 1.80 m ( 60 cm breed). Voor lange mensen zijn er ook matjes die 2.00  – 2.16 zijn, maar die vind je meestal enkel online.

Opvouwbaar of oprolbaar

Ook vind je het misschien belangrijk dat de mat makkelijk mee te nemen is. Een opvouwbare mat is makkelijker mee te nemen dan een mat die je op moet rollen. Een opvouwbare mat is meestal wat dunner en is makkelijker mee te nemen op reis of naar het strand.

Daarnaast is de grip een erg belangrijk onderdeel van de kwaliteit van je Yogamat. Een mat moet voldoende grip hebben anders glij je weg tijdens bepaalde oefeningen, zoals de krijgerhouding, groet a/d zon, driehoek.

Yogamatten worden gemaakt van verschillende materialen. Alle materialen hebben verschillende eigenschappen. Dit zijn de belangrijkste:

PVC Yogamat  – Duurzaam, langer dan 10 jaar

Een Yogamat van PVC is geschikt voor alle Yogastijlen. Wat ook een voordeel is van deze mat: je kunt ze gewoon in de wasmachine (tot 60 graden) wassen! PVC Yogamatten zijn soms glad in het begin, dit kun je verminderen door ze te wassen in de wasmachine, op die manier verwijder je het dun vetlaagje dat op zo’n mat zit door het productieproces

TPE Eko Yogamat  – levensduur ca. 5 jaar

Go green! Wil je liever een milieuvriendelijke(re) Yogamat, dan is wellicht een TPE mat meer jouw ding. Een TPE Yogamat is vrij van schadelijke stoffen, hypoallergeen en is 100% (biologisch) afbreekbaar. Deze mat heeft instant grip. Dit materiaal is zachter dan PVC, wat meer comfort biedt bij zittende en liggende houdingen, een zeer prettige Yogamat voor Yogastijlen als Yin en Kundalini Yoga. Echter, doordat het meer ‘meegeeft’ worden balanshoudingen een iets grotere uitdaging en de open-celstructuur zorgt voor een minder lange levensduur bij zeer actieve vormen van Yoga zoals Ashtanga, Power, Vinyasa Flow en Hot Yoga.  Deze mat mag niet in de wasmachine.

Natuurrubber Eko Yogamat   – levensduur ca. 5 jaar

Ook deze Yogamatten zijn gemaakt voor de milieubewuste Yogi. Vaak wordt natuurrubber verwerkt met een ander materiaal zoals katoen of jute. Deze Yogamatten hebben een zeer goede grip en blijf je deze zelfs houden bij vochtige (zweet) handen en voeten. Natuurrubberen Yogamatten hebben een wat langere levensduur dan TPE, maar slijten wel sneller bij intensieve vormen van Yoga. Dus duurzaam voor het milieu is niet altijd duurzaam in gebruik. N.B. Natuurrubber heeft een ‘specifieke’ geur die nooit helemaal weggaat. Houd hier rekening mee.  Deze mat mag niet in de wasmachine.

Yoga handdoek

Een yoga handdoek is geen overbodige luxe, zeker niet als je gemakkelijk zweet. Je legt hem bovenop je yogamat en het zweet wordt geabsorbeerd waardoor de grip blijft.  Op die manier heb je ook een zachtere ondergrond en je kan de handdoek bij de eindontspanning ook gebruiken om jezelf te bedekken.

Tenslotte

Een degelijke yogamat is niet goedkoop, doe de investering, de juiste yogamat voor jou maakt yoga beoefenen aangenamer.  Online vind je de meeste keuze (vind ik persoonlijk) en meestal is de verzending ook gratis.   De beste online winkels vind je in Nederland, maar levering naar België is geen probleem.  Ook in de decathlon vind je goede matjes, al is de keuze beperkter.  Vermijd winkels zoals Action of supermarkten. Het is eigenlijk beter om geen fitnessmat te gebruiken omdat je op de yogamat al je oefeningen kunt doen en op de fitnessmat vaak geen yoga oefeningen kunt uitvoeren omdat de mat niet over de juiste eigenschappen beschikt.

En  … je mag mij altijd om advies vragen als je door de bomen het bos niet meer ziet.