Klaar om met Yoga te starten!

Klaar om met Yoga te starten!

Bij het begin van een nieuw schooljaar en daarmee ook de start van het yogaseizoen wil ik hier enkele vragen beantwoorden die ik regelmatig krijg van vrienden of bezoekers van mijn website over mijn yogaklassen in Schilde en Nijlen.

Buiten de meer praktische aspecten, krijg ik ook meer specifieke vragen over het beoefenen van Yoga.

  • Hoe definieer je Yoga en hoe onderscheidt yoga zich van andere bewegingsvormen?
  • Ben ik te oud of te stijf om yoga te beoefenen?
  • Wat is het verschil tussen de Yoga die ik geef in vergelijking met anderen in de omgeving van Schilde en ‘s Gravenwezel
  • Wat zijn de gezondheidsvoordelen bij het beoefenen van Yoga?
  • Komen er nog yogalessen bij?

Wat is Yoga?

Yoga wordt wereldwijd beoefend voor de fysieke en mentale gezondheid en relaxatie.  Er zijn veel verschillende vormen van Yoga en sommige vormen worden aangepast aan de laatste Trends. Yoga terug gebracht naar de essentie zijn lichaamshoudingen voor het versterken van je fysieke lichaam, ademhalingoefeningen en technieken voor het verbeteren van je ademhaling waardoor je innerlijke rust kan bekomen.

Er is voor ieder wat wils, ik focus mij hoofdzakelijk op de Hatha Yoga.

Ben ik te oud, stijf om yoga te beoefenen?  Is er een leeftijdsgrens?

Mensen van alle leeftijden kunnen yoga beoefenen.  Fysieke beperkingen, misschien als gevolg van het ouder worden of ziekte e.d. hoeven geen probleem te zijn, zolang je leert luisteren naar je lichaam en focust op je doel, eerder dan op je fysieke beperkingen.  Aanvaard je grenzen, maar verruim je horizon.

Wat is het verschil tussen de Yoga die ik onderwijs en de Yogalessen in de omstreken?

Ik ken de yogalessen van Schilde en ‘s Gravenwezel, maar heb er zelf geen les gevolgd. Buiten het soort Yoga dat er wordt onderwezen, zal ook iedere yogadocent haar of zijn eigen stijl en invalshoek hebben.

In mijn yogales wil ik eerst en vooral dat je op het einde misschien een beetje fysiek moe maar mentaal totaal ontspannen naar buiten wandelt.  Gaandeweg leer je je lichaam beter kennen en ga je zowel het fysieke en mentale van jezelf versterken.  De juiste balans erbij en je staat sterk in je eigen leven. De meest gegeven yogastijlen zijn Hatha, Vinyasa, Iyengar, Ashtanga, Bikram, Hot Yoga, Kundalini en Yin Yoga.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen bij het beoefenen van Yoga?

Er zijn er velen, en ik kan hier een gehele blog aan wijden, hetgeen ik zeker nog ga doen. Alhoewel je bij vele sporten een effect hebt op het mentale welzijn, prijkt Yoga hier bovenaan. Dit heeft te maken met het dalen van de hartslag, bloeddruk en ademhalingsritme.

Op het fysiek niveau krijgen we een versteviging van zowel de uitwendige en dieperliggende spieren van heel je lichaam.  Door de bewuste en trage stretchoefeningen word je ook flexibeler, zonder risico op overstretching.   Tijdens de oefeningen krijgen we een druk op de inwendige organen en klieren en deze worden gestimuleerd.

Komen er nog yogalessen bij?

Momenteel is mijn enige yogales in Schilde op dinsdagavond om 20u.  Bij voldoende interesse plan ik dit jaar nog een les dinsdag om 18u30.  Laat mij weten indien je hiervoor interesse hebt. Ook is er vraag naar yogalessen overdag.  In samenspraak met de Gemeente Schilde ga ik zien of het haalbaar is een yogales tijdens de dag te plannen.

Ik hoop dat ik jullie heb kunnen inspireren voor het beoefenen en ervaren van de essentie van Yoga.

Namaste !

Petra