0486 691190 petra@yoga-schilde.be

Veelgestelde vragen

Wat kan ik verwachten van de yogales?

De les begint met een korte ontspanning in ruglig waarop meestal een ademhalingsoefening in lig, zit of stand volgt.
Daarna volgen een aantal basishoudingen die elke les terugkomen, aangevuld met wisselende asana’s. Tussen al deze houdingen is er telkens een korte ontspanningsfase. Elke oefening sluit goed aan op de vorige zodat er een algemene samenhang is.
De oefeningen zelf zijn een combinatie van spierverstevigende, spierontspannende en spierverlengende houdingen voor romp, ledematen en ruggengraat.
Ik sluit de les af met een langere eindontspanning in ruglig al dan niet gecombineerd met een visualisatie-oefening.

Kan ik eten voor de Yogales?

Het is best om 2 tot 3 uur voor de yogales niet zwaar te eten. Dit belemmert je beweging en omdat je ook voorover buigt kan een zware maaltijd een misselijk gevoel geven. Een kleine snack ten laatste 1u voor de les geeft meestal geen problemen.

Te veel drinken vooraf is om dezelfde redenen ook niet aan te bevelen, drink liefst ook geen koolzuurhoudende dranken voor de les. Zorg wel dat je goed drinkt na afloop van de les!

Kan ik Yoga combineren met andere sporten?

Absoluut! Yoga verhoogt het lichaamsbewustzijn, het versterkt en stretcht de spieren en verbetert de controle over je ademhaling. In de topsport wordt yoga aanbevolen als aanvulling zowel voor de mentale als fysieke ontspanning.

Kan ik yoga volgen als ik zwanger ben?

Ja dat kan, maar niet altijd. Overleg met je verloskundige of arts. Als je weet dat je zwanger bent, gelieve dit dan te melden. Daarna kan je best eens specifieke yogales voor zwangere vrouwen volgen. Voor adressen en contacten mag je me gerust een mailtje te sturen.

Kan het zijn dat ik te stijf of niet fit genoeg ben om aan yoga te doen?

Iedereen kan aan yoga doen! Alle oefeningen kunnen aangepast worden aan jouw niveau. Indien nodig, vraag dan om een aanpassing. Ik probeer om geen competitieve sfeer te hebben in de lessen zodat iedereen rustig op zijn niveau kan oefenen. Indien je dit wenst kan je één les of een serie van 6 individuele lessen nemen waarin ik je begeleid en adviseer, waarna je dit advies kan meenemen in de wekelijkse groepsles om beter aan te sluiten op het groepsniveau.

Kan ik aan yoga doen als ik een blessure heb?

Ja, dat kan. Afhankelijk van de blessure kunnen de houdingen eventueel aangepast worden. Je bent echter altijd zelf verantwoordelijk voor wat je doet. Jij voelt je lichaam het beste aan. Bij twijfel is het dus raadzaam je huisarts of fysiotherapeut te raadplegen.

Welke kledij is het meest geschikt voor de yogales?

Gemakkelijke loszittende kleding, zoals een joggingbroek en t-shirt zijn prima. Zorg dat de stof niet te glad is, gewoon katoen is het beste. Schoenen zijn niet nodig, yoga beoefen je op blote voeten. Neem ook zeker een trui en sokken en eventueel een dekentje mee voor tijdens de eindontspanning.

Kan ik thuis aan Yoga doen?

Ja, natuurlijk! De motivatie en het correct aanleren van de oefeningen in de lessen zou ervoor moeten zorgen dat je thuis verder kan werken aan je yogaschema. Ook tijd maken voor een ademhalingsoefening zal je vooruitgang serieus bevorderen.