0486 691190 petra@yoga-schilde.be

Wat is Yoga?

Yoga is een eeuwenoud Indisch systeem en levensvisie om welzijn te brengen in lichaam, geest en ziel.
Het woord stamt uit het Sanskriet en betekent ‘verbinden’ of samenbrengen’. Yoga verenigt je lichaam, geest en ziel.

Hatha-yoga is eigenlijk de fysieke yogavariant die voor het grootste deel bestaat uit de beoefening van lichaamshoudingen (asana’s) en ademhalingstechnieken (pranayama).
Bij Hatha-yoga bestaan de oefeningen voornamelijk uit niet-bewegende asana’s die achter elkaar worden uitgevoerd met vele ontspanningsmomenten tussenin, terwijl bij andere fysieke vormen van yoga, zoals power-yoga, de asana’s in series achter elkaar uitgevoerd worden.
Ook Hatha Yoga kent enkele series van asana’s die achter elkaar uitgeoefend worden, waarvan de bekendste “De groet aan de zon” & “De groet aan de maan”.

Hatha-yoga bestaat uithoudingen en oefeningen waarbij alle spieren in het lichaam gebruikt worden. De oefeningen zijn er op gericht je bewust te maken van de spanning in het lichaam en deze te kunnen loslaten.  Het lichaamsbewustzijn wordt verhoogd, waardoor je meer voeling krijgt met je lichaam en ev. kwaaltjes of spanningen tijdig opmerkt.

Yoga is geschikt voor iedereen, jong & oud.  Fysieke beperkingen zijn geen reden om Yoga links te laten liggen.  Iedereen kan werken op zijn eigen niveau en de oefeningen kunnen steeds aangepast worden.  Het is een middel om te onthaasten en stress te verminderen.
Het voornaamste doel van hatha-yoga is niet enkel het bevorderen van de fysieke en mentale gezondheid maar bovenal het tot rust brengen van de geest.

Het regelmatig beoefenen van Yoga leidt o.a. tot

  • verbeteren van het functioneren van organen, klieren & zenuwstelsel
  • verbetering van de circulatie en ademhaling
  • bevorderen van de vertering
  • versterking van het immuunsysteem
  • verhogen van de vitaliteit
  • verminderen en beter leren omgaan/herkennen van/met stress
  • versterken van de botten
  • versoepeling van het lichaam en specifiek ook de wervelkolom